Jeseničtí a brněnští sáňkaři po 30. letech znovu spolu

19.09.2016 11:36

O víkendu 17.9. 2016 se sešly oba oddíly jak TJ JISKRA, tak  TJ Královopolská Brno na festivalu sportu pro děti a mládež Sporťáček.

Brněnský oddíl stál v historii při vzniku sáňkařského sportu v Jeseníku, kam jezdili trénovat a tak o několik let později vznikl díky nim z místních nadšenců v Jeseníku oddíl saní.

 

Tato akce byla velmi zdařilá i přes nevlídné deštivé počasí. Jeseničtí sáňkaři se nenechali odradit a vydrželi až do konce festivalu i přes velkou vzdálenost, kterou museli urazit. Odměnou jim bylo v závěru dne slunečné počasí a úsměvy dětí i rodičů, kteří znovu objevily sáňkařský sport na přírodních drahách.

Za celou výstavní otvírací dobu byly v jednom kole, střídali na saních jednoho zájemce za druhým, od 5 let až po 70 roků. Každému trpělivě znovu a znovu vysvětlovali princip zkříženého řízení saní, jak poznamenala jedna juniorka, stejný jako u koníJ

Pro jesenický oddíl saní to byla možnost navázání spolupráce a pomoci, kterou brněnskému oddílu jeseničtí dluží. Brněnský oddíl znovu vyjádřil touhu, po případné obnově dráhy v Jeseníku, tuto trať využívat.

Za velkou pomoc vděčí jeseničtí i oddílu ze Starých Hamrů, kteří se podílí velkou měrou na obnově sáňkařského sportu v Jeseníku a Baníku Ostrava, odkud čerpají nezbytné informace.

Nutno podotknout, že jeseničtí sáňkaři byli první, kdo z celé republiky na tomto festivalu prezentoval nejen samotné město Jeseník, ale i sáně jako takové.

Mnoho brněnských obyvatel překvapivě si pamatuje slavnou éru sáňkařského sportu v Jeseníku a byly překvapeni, možností provozování tohoto sportu i během letního období.

Spolupráce mezi oběma kluby by měla dále probíhat především při posilování pozice tohoto sáňkařského sportu na přírodní dráze na Moravě a ve městě Jeseník.